5 TIPS TIL AT VÆLGE DEN RETTE TRÆNER/COACH

Share This Post

Med den ene nye træner efter den anden som popper op på de sociale medier i tide og utide, kan det være svært at finde den rette, som kan hjælpe dig i mål. Hvad skal man kigge efter? Handler det om hvem som der er mest aktiv på de sociale medier, hvem som har flest følgere, hvem som er sjovest, hvem som laver flest resultater, eller hvad skal man kigge efter?

I denne artikel kommer jeg med 5 afgørende faktorer for valg af den rette træner/coach, så du kan opnå et sundt, effektivt og tilfredsstillende resultat uanset om målet er performance optimering, muskelvækst eller fedttab.

OBS: Dette indlæg er på ingen måde lavet for at pege fingre af andre trænere (for har selv trænet mange klienter uden at have i nærheden af samme viden og erfaring som jeg har nu), men udelukkende for at hjælpe dig med at træffe det rette valg og finde den rette coach/træner.

1. Vælg en coach som har en ordentlig og relevant uddannelse.

For mig er denne fuldstændig åbenlys, men åbenbart er det ikke noget de fleste kigger efter, når det kommer til trænings- og kostvejledning, og det undre mig. 

Hvis din Audi eller Mercedes er gået i stykker og skulle repareres, ville du så vælge en udlært mekaniker, eller en tilfældig bil entusiast du har set på instagram der selv kører en fed bil?

Langt, langt de fleste vil ikke turde tage chancen hos bil entusiasten og klart vælge den udlærte. Vores bil skulle jo nødig gå mere i stykker… 

Omvendt med vores krop (som er det eneste vi har at leve i), tør vi godt tage chancer, og tænker ikke på om træneren overhovedet ved hvad vedkommende snakker om. 

Ja, det handler langt hen ad vejen om fornuftig træning og fornuftig kost, som lagt de fleste har en god idé om hvad er, men alligevel glemmer vi at tjekke om træneren har “papir” på sin viden. Er vi syge kan en sygeplejerske formentlig langt hen af vejen, fortælle os hvad vi skal gøre og hvilken medicin vi skal tage, men vi er da langt mere trygge, hvis det er en læge, som har lavet planen og valgt medicinen til os. 

En træner som måske har trænet lidt selv, eller har taget et enkelt kursus, kan formentlig også et godt stykke hen ad vejen guide dig i den rigtige retning, men hvor meget har træneren at have det i? Forstår træneren rent faktisk hvad det er som sker med kroppen, når vi justere forskellige elementer af kost og træning? Og hvad hvis træneren har misforstået afgørende elementer, og guider dig i en retning, som kan have negative konsekvenser på både kort og lang sigt?

Efter min mening, bør man som udgangspunkt ikke vælge en træner som kun har taget et enkelt kursus og træner folk i sin fritid. Præcis, som du aldrig ville vælge en bil entusiast til at lave din bil. Du forventer ubetinget at vedkommende har flere års uddannelse bag sig. Forvent det samme af din træner.

Jeg vil som minimum anbefale at man vælger en træner, som er uddannet fysioterapeut, bachelor i idræt, prof. bachelor i sundhed og ernæring eller lignende og gerne højere uddannelse, kombineret med flere relevante kurser og certificeringer. 

Dette betyder ikke at bare fordi man har en højere uddannelse, så er man en bedre træner, men det giver dig som klient en langt større tryghed og formentlig også et langt større udbytte.

Du har kun en krop at leve i, lad nu være med at tage dumme chancer, bare fordi der er et fristende tilbud.

2. Vælg en coach som tør at sige: “Det ved jeg ikke.”

Det er nemt som ny træner (har selv været der), at tro at efter første kursus, at man ved det hele og føler sig mere end klar til at erobre træningsverdenen, hvilket er super positivt, men også ekstremt farligt!

Realiteten er bare at man som ny træner, stort set ingen ting ved, og ikke har en idé om hvor meget mere der er at lære, at forstå og kunne omsætte i praksis. 

Hvis din træner eller coach, mener at have den perfekte løsning som passer til alle, bare fordi det virker for vedkommende selv, skal du passe på!

Der er ikke én løsning som passer til alle, og der er rigtige mange veje til det samme resultat, nogle kortere end andre. Har din træner begrænset uddannelse, kan du med 99% sikkerhed være sikker på at vedkommende langt fra forstår alt, og det er vigtigt at man som træner, tør acceptere og fortælle at der er områder hvor indenfor, man ikke er ekspert. 

Det betyder dog ikke at man som træner, bare skal sige “det ved jeg ikke”, men være åben for at lære noget nyt og hele tiden forbedre sig.

Problemet er at du ikke ved, hvad du ikke ved, så tager du ikke nye kurser og certificeringer, får du aldrig øjnene op for hvor meget du ikke ved, og trænerens udvikling vil være begrænset, og det vil begrænse din udvikling som klient. 

Min anbefaling er derfor at vælge en coach/træner, der hele tiden forsøger at lære noget nyt, og som har taget mere end et par kurser (udover en relevant bachelor uddannelse), og hele tiden tager nye kurser.

3. Vælg en coach/træner som har erfaring.

En ordentlig uddannelse og valg af kurser, er blot enkelte elementer af et større puslespil, som skal gå op, for uden reel erfaring, kan det være meget svært at omsætte sin viden til noget, som vil fungere i praksis. 

Inden du vælger en træner er det derfor afgørende, at du undersøger trænerens erfaring. Hvor lang tid har træneren været i gamet? Har træneren selv lavet noget lignende? Hvilken uddannelse har træneren, og hvor ofte tager træneren nye kurser? Får træneren gode resultater?

Dette punkt er enormt fejt, for det vil omgående udelukke størstedelen af alle trænere, som lige er kommet på markedet, eller har haft en minimal mængde klienter. Men det er bare en realitet, at jo mere erfaring, jo større sandsynlighed er der for, at det er en god træner du får. 

Omvendt synes jeg dog ikke man skal være bange for at vælge en træner med begrænset erfaring, så længe deres baggrund er fornuftig og opfylder en række standarder (som mangler i denne branche). Med den teoritiske baggrund på plads, kan man vide sig mere sikker, på trods af den lave erfaring, sammenlignet med en ny træner, som kun har taget et enkelt personlig træner kursus.

4. Vælg en coach som træner samme målgruppe som dig.

Ret åbenlyst, men ret så afgørende er det, at du vælger en coach/træner, som arbejder med den målgruppe du befinder dig i. Er dit mål at blive bedre til din sport, f.eks. at løbe hurtigere, hoppe højere og vinde flere nærkampe, skal du ikke vælge en træner, som arbejder med fitness atleter. Samme som, hvis du er kvinde og dit mål er fedttab gennem en holdbar tilgang til kost og træning, er det måske ikke det smarteste at vælge en træner, som træner mænd, der gerne vil have mere muskelmasse. 

Det er forskellige verdener, som kræver forskellige tilgange, forskellig kost, forskellig træning osv. osv., noget som måske kan være svært at se forskel på, hvis man ikke har nok uddannelse og faglig viden.

5. Vælg en coach som ikke kun coacher i sin fritid.

Dette punkt hænger i høj grad sammen med kravet til uddannelse, og er for mig SUPER vigtig! 

Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan man kan sætte sin lid til at en “coach” skal styre ens træning og kost, når det er noget coachen gør i sin fritid. 

Du ville jo heller aldrig lade en bil entusiast reparere din bil i sin fritid, med mindre din bil har kørt alle for mange kilometer og ikke er så meget værd.

For mig sender det et signal om, at man selvfølgelig er vild med kost og træning, men hvis det kun er noget man gør i sin fritid, hvor dygtig kan man så være? Hvis man virkelig er dygtig, burde man så ikke lave det på fuldtid eller i hvertfald tæt på? Og hvor meget tid kan man bruge på sine klienter i sin fritid ved siden af sit rigtige arbejde?

Og dette punkt stiller i mine øjne og stort spørgsmålstegn til træneres uddannelse. 

Jeg vil til hver en tid vælge en træner som arbejder fuld tid med kost og træning i en aller anden form.

Sådan vælger du den rette coach for dig.

Jeg håber at disse 5 punkter er med til at hjælpe processen for dig, og måske få øjnene op for, hvor vigtigt det er du ikke bare vælger hvem som helst, selvom de er nice og har mange følgere. Det er din krop, og du har kun en, så pas hellere på den!

Har du spørgsmål eller kommentarer, så skriv endelig herunder, send en mail eller skriv til mig på instagram (@jacobstroem).

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

More To Explore

Do You Want To Boost Your Business?

drop us a line and keep in touch